Anekdote: “Terugkeer van de Muzen?”

Negen maanden later. Piazza della Rotonda. Het is kwart voor vijf. Voor het Pantheon. De goden kunnen op vele zonnestralen hun tempel binnenglijden. Ik ben teruggekomen vanwege het gebouw, de mensen, de sfeer. Maar ook een beetje voor de muzikanten en hun act van vorig jaar. Zouden ze er weer zijn? Ze stellen me niet teleur. De stuurse grijzende Brillemans verschijnt het eerst. Parkeert zijn muziekkarretje in de schaduw. Loopt op en neer, onderwijl op zo’n horloge kijkend. Spreekt politie uniformen aan. Het bekende ritueel. Krijgt gezelschap van een slaafs kruiperige bekende. Een sjouwertje? Groupie? Na 10 minuten verschijnt de tweede hoofdrolspeler. Onze gulzig bier innemende Pink Floyd gitarist. Ook begeleid door een groupie. Druk pratend en gebarend staan zij te overleggen. Over wereldproblemen? Van Trump tot Isis? We zullen het niet weten. Het blijven schaduwgesprekken. Letterlijk en figuurlijk. Een vijfde mengt zich in het gesprek. Een invalide bedelaar, zittend op een karretje. Smekend om geld. Blijkbaar weet hij niet dat de muzikale buit nog lang niet binnen is. De hoofdrolspelers heffen lege handen. Bedelkarretje rijdt door. Dan slaat het Onverwachte toe. Al van ver klinkt naderend oosters gezang en getrommel. Zes danseressen in lichtblauw en een tiental oranje Hare Krishna jurken komen ritmisch dansend en zingend naderbij. Oosterse klanken overspoelen de Westerse goden. Zij claimen het toneel dat door Brillemans en Biertje zo druk bediscussieerd wordt. En het publiek is om, meteen bekeerd tot het oranje geloof. Het danst en zingt mee met het Oosten. Dansend en zingend wint het Oosten de uitwedstrijd van het Westen. Met de westerse goden op de hoofdtribune. Opnieuw een nederlaag voor het Poldermodel. Brillemans en Biertje staan er wat beteuterd bij en kijken er verslagen naar. Het is een uur verder. En andermaal geen westerse Muzen. Maar wel een winnaar. Het Oosten. Op handen gedragen door westers publiek. Wat muziek al teweeg kan brengen. Een profetische blik in de toekomst? Negen maanden later. En nog geen westerse noot verder.