Anekdote: “Kolkende Massa”

6 Uur in de middag. Spitsuur. Zeker op het drukste plein van centrum Rome. Piazza Venezia. Vanaf een heuveltje op een royale marmeren troon in de schaduw overzie ik de drukke meute. Stromen auto’s en taxi’s cirkelen drie rijen dik om me heen. Toeterend en brullend. Een leven als een oordeel. Op mijn troon is het stoïcijns. Ik neem waar, voel stilte en rust. Ik hoor en zie het allemaal. Maar niets dat mij verstoort. Ik kijk naar mijn bronzen collega aan de overkant. Op zijn bronzen paard van meer dan 100 jaar oud overziet Victor Emmanuel dezelfde kolkende massa. En blijkbaar raakt het hem ook niet. Ook hij blijft er stoïcijns onder. Moet ook wel. Komt door het vele brons en het weinige leven in hem. Hij staat temidden van het als met poedersuiker overstrooide monument dat naar hem is vernoemd. Dat schittert verblindend in het warme zonlicht. Doet bijna pijn aan je ogen. Victor en ik zijn overigens niet de enigen die hier de rust bewaren. Schuin tegenover mij zit een donkere man. Ook op een marmeren troon. Net zoals ik. Met een grote rugzak bij zich. Maar hij gaat een stap verder dan ik. Hij zit in de volle zon te slapen en heeft een dikke trui aan. Alsof hij een heftige poolkou moet trotseren. En dat bij ruim dertig graden celsius in de volle zon. Het deert hem niet. Slaapt rustig door de warmte en kolkende herrie heen. Victor en ik kijken minzaam maar vol bewondering naar deze derde troonzitter. Kennelijk voelen we ons alle drie hier de koning te rijk. Ongestoord en onverstoorbaar op onze drie tronen. Twee van marmer en een van brons. De kolkende massa en het intense verkeergekrijs ontstegen. De drie koningen. Zoals Caspar, Balthazar en Melchior eertijds uit het Oosten kwamen. Twee blank, een donker. Maar nu, ruim 2000 jaar later zijn het Victor, Martin en Trui die in het Westen op hun troon zitten. Wisseling van de wacht. De drie Wijzen uit het Oosten ingeruild voor de drie Stoïcijnen uit het Westen. Op het krijsend drukke Piazza Venezia. 6 Uur in de middag en 30 graden warm. Ijzige kalmte in de hete kolkende massa.